Yhteystiedot:

Vankkuri-Veikko
Toivontie 2
36200 Kangasala
puh. 040-757 9366

Matkakohteita Euroopaassa

Linkit yksittäisiin kohteisiin löytyvät tämän sivun alaosasta, tai yläpalkista Matkakohteita Euroopassa

Vankkuri-Veikko on tehnyt matkailuautolla tutustumiskäyntejä eri kohteisiin Euroopassa.  Näiden sivujen tarkoituksena on antaa mahdollisia matkavinkkejä ja virikkeitä tulevia matkoja varten (esim. leirintäalueista, välimatkoista ym.).  Kaikki mielipiteet esitellyistä kohteista ovat Vankkuri-Veikko Oy:n omia mielipiteitä, jotka perustuvat henkilökohtaiseen kokemukseen.  Emme vastaa siitä, että sivuilla esitetyt tiedot esim. leirintäalueista ja ulkomaan tieliikennesäännöistä ovat ajantasaisia.  Matkalle lähtijä on velvollinen itse tarkastamaan kyseiset asiat.  Pyrimme päivittämään sivuja sitä mukaa, kun lisää materiaalia saadaan hankittua. 

Tarkoituksena on täydentää virikeopasta ainakin Ruotsin, Tanskan sekä Etelä- ja Länsi-Euroopan osalta.

Yleistä:

Suositeltava matkustusaika Eurooppaan on huhti-heinäkuu ja syys-lokakuu.

Heinäkuun lopulla ja elokuussa alkaa Euroopassa lomakausi, jolloin ihmisiä on normaalia enemmän liikkeellä.  Leirintäaluemaksut ovat kalleimmat heinä-elokuussa.  Sen lisäksi tuolloin on Euroopassa melko kuuma ilmasto.  Vankkuri-Veikko kävi Euroopan kiertueella viimeksi elokuussa 2011. Edellä mainituista seikoista huolimatta matka oli hyvä.  Lämmintä ainakin riitti...lue tarkemmin kohdetiedoista.

Tietullit:

Muista moottoritiemaksut.  Niitä on ainakin Tsekissä, Slovakiassa, Unkarissa, Puolassa, Itävallassa, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Sveitsissä.  Saksassa tiet ovat ilmaisia.

Yleensä moottoritiemaksun voi valita haluamalleen ajalle.  Esim. Itävallassa viikko maksoi noin 8 euroa.  Tosin Sveitsissä joutui maksamaan koko vuoden maksun riippumatta siitä kauanko maassa oli.  Maksu oli 40 euroa.

Nykyään maksutarra kiinnitetään tuulilasiin.  Siitä käy ilmi "vingeten" tai "matrician" eli moottoritielupamaksun voimassa olo.  Tarran voi ostaa yleensä huoltoasemilta ennen tai jälkeen rajan ylityksen.  Sanalla vingette pitäisi pystyä ostamaan tarra melkein joka maasta, vaikka eivät englantia puhuisikaan.

Sen sijaan ainakin Italiassa on vielä käytössä porttisysteemi, jossa moottoritielle mennessä saa portilta lapun, joka näytetään portilla poistuttaessa tieltä ja maksetaan ajomäärän mukaan.

Tietullit kannattaa maksaa, koska niitä valvotaan hyvin.  Maksun laiminlyönnistä seuraamuksena on sakko, joka voi olla kymmeniä tai satoja euroja.  Tietullit ovat muutaman euron koko matkabudjetista, mutta vastaavasti saat ajaa yleensä hyväkuntoisilla moottoriteillä.  

Polttoaine:

Monissa maissa diesel on kalliimpaa moottoriteiden varsilla kuin kylissä tai kaupungeissa.  Jos olet leiriytynyt johonkin kylään tai kaupunkiin, niin useimmiten kannattaa tankata siellä.  Kesällä 2011 dieselin hinta moottoriteillä Saksassa, Itävallassa ja Italiassa oli nóin 1,50-1,60 €/l.  Vastaavasti esimerkiksi Itävallassa dieseliä sai muutamasta kaupungista/kylästä 1,25-1,30 €/l.  Eli hintaeroa oli noi 20-30 centtiä per litra. 

Miten kannattaa mennä?

Helpoiten, nopeimmin ja edullisimmin matkailuautolla pääsee Eurooppaan menemällä laivalla Saksan Travemundeen tai Rostockiin.  Jos kohteena on itäisempi Eurooppa, kannattaa miettiä myös laivamatkaa Helsingistä Puolan Gdyniaan.  Laivamatka Gdyniaan on hieman edullisempi kuin Saksaan.

Baltian maihin luonnollinen reittivalinta on laivamatka Helsingistä Tallinnaan.

Tällä hetkellä ainakin Finnlines (www.finnlines.com) liikennöi Helsingistä Saksaan ja Puolaan.  Laivoilla on hyvät peruspalvelut (kauppa, baari, saunaosasto, leikkihuone, pieni kuntosali) ja erinomainen buffet-ruokailu.  Laivamatkalla pääsee heti lomatunnelmaan ja pääsee levänneenä ajamaan Saksan moottoriteitä sinne  minne mielii.

Laivamatkaa varatessa kannattaa pyytää "sähköpaikkaa", jolloin saa lähöselvitysportilla lapun, joka oikeuttaa sähköpaikkaan.  Siten autossa on sähköt päällä koko matkan ajan, ja esimerkiksi jääkaappi pysyy viileänä.  Kaasuhanat on suljettava matkan ajaksi.

Meno-paluumatkasta saa Finnlines:lta 20 % alennusta paluumatkasta. Laivayhtiöllä on yleensä hyviä tarjouksia kesäajalle, mutta varaukset on monesti tehtävä jo varhain keväällä, tavallisesti maaliskuun loppuun mennessä.  Aiemmin caravan- kortilla sai ajoneuvon hinnasta pois 50 %, mutta nykyään alennusta ei saa enää kesällä.   Caravan kortilla saa muita alennuksia (esim. Suomen leirintäalueilta).  Katso lisätietoja www.finnlines.com  www.karavaanarit.fi

Laivamatka Saksaan voi tuntua kalliilta kertamaksuna, mutta ajaminen Ruotsin ja Tanskan kautta Eurooppaan voi muodostua kokonaisuudessaan kalliimmaksi tai vähintään yhtä paljon maksavaksi.  Sen lisäksi sillä reitillä menettää aikaa, jos ei ole tarkoitus sen kummemmin matkailla Ruotsissa tai Tanskassa.

 

Katso kuvia kohteista kuva-albumista (matkakuvia -> kuvat kohteittain...)

Mukavaa loman suunnittelua!

Kohdetietoja:

 Gardajärvi / Verona, Italia    

 Luxemburg

  Praha, Tsekki

 Balatonjärvi / Unkari

  Wien ym. / Itävalta

 Budapest / Unkari