Yhteystiedot:

Vankkuri-Veikko
Toivontie 2
36200 Kangasala
puh. 040-757 9366

BALATONJÄRVI / UNKARI

Kuvateksti

Balatonjärvi, Unkari.

Katso lisää kuvia Kuva albumi (matkakuvia-> Balatonjärvi).

Balaton on suosittu lomakohde Unkarissa.  Järvi on Unkarin ja Keski-Euroopan suurimpia.  Se on noin 77 km pitkä ja noin 14 km leveä.

Kuivan mannerilmaston vuoksi Balatonilla on kesällä erittäin lämmintä.  Toukokuusta lähtien riittää lämpöä ja aurinkoa, ja uimaankin tarkenee mennä hyvin jo silloin.  Kesällä järven veden lämpötila voi nousta lähelle 30 astetta.  Järven etäläosissa rannat ovat matalia ja tasaisia ja pohjoisosissa kivikkoisempia.  Erikoisuutena on järven kaunis turkoosi väri.

Alueen vulkaaninen maaperä on otollista viljelyyn, ja järveä reunustavatkin muun muassa useat viiniviljelmät.  Leirintäalueita löytyy useita lähes jokaisesta järveä ympäröivistä kylistä ja kaupungeista.

Vankkuri-Veikko vieraili järven pohjoisosassa Baltonfuredissa lähellä Tihanyn niemeä.  Uimarannat leirintäalueen ulkopuolella olivat pääasiassa maksullisia (n. 3€ päivä).  Maksu tuntui suomalaisesta oudolta, mutta vastineeksi sai olla siistillä rannalla, jossa ei tarvinnut pelätä lasinsiruja eikä katsella roskia.

Balatoniin matkaavat haluavat tavallisesti nauttia rannasta ja auringosta, minkä vuoksi suosittelemme ehkä enemmän järven eteläpuolta, koska pohjoisessa monet rannat olivat tosiaan kivikkoisia ja syvempiä etenkin lapsia ajatellen.  Löytyi sieltäkin kyllä aivan hyviä rantoja.  Toisaalta Tihanyniemellä oli mukavat kävely ja pyöräilyreitit, jotka kulkivat pitkin kukkuloita ja viiniviljelmiä.

Eteläpuolen kohteista voidaan mainita ainakin Keszthelyn kaupungin ympärystä.  Paikkaa on helppo vaihtaa, koska esimerekiksi Balatonfuredin ja Keszthelyn välinen etäisyys on vain n. 65 km.

Jos lomalta haluaa muutakin kuin rantaelämää, on Balatonilta hyvät kulkuyhteydet Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin.  Balatonfuredista Budapestiin on noin 130 kilometriä ja eteläosista n. 200 km.  Furedista oli sinne hyvä junayhteys.  Auton voi jättää tukikohdaksi leirintäalueelle ja tehdä junalla päivämatkan kiehtovaan pääkaupunkiin. Katso Budapestista lisää sivuiltamme kohdasta Budapest, Unkari ja kuvia Kuva albumista 

Unkari ja sen ruoka- ja viinikulttuuri ovat tutustumisen arvoisia.

Unkarin valuutta on forintti (HUF), ja hintataso on edullinen.

Miten mennä?

Saksan Trvaemundesta ja Puolan Gdyniasta on melkein sama matka n. 1.100-1.200 km.

Tallinnasta on noin 1.800 km.

Suosittelemme reittivalinnaksi Saksaa.  Sieltä on hyvä ajaa Prahaan (n.670 km), jossa voi viettää päivän tutustumalla Tsekin ihastuttavaan pääkaupunkiin (katso Praha, Tsekki).  Sieltä matkaa onkin enää Slovakian Bratislavan kautta noin 500 kilometriä.  Vankkuri-Veikko ajoi koko matkan yhteenmenoon, mutta loma-ajona tuota matkaa voidaan pitää liian pitkänä taipaleena.  Praha-Balaton-Budapest on mainio ja unohtumaton yhdistelmä!

Kysy lisää vuokraus@vankkuri-veikko.fi